Vinařství William Charriat aneb netradiční burgundské, barikované víno
Rodina Charriat sídlí v Irancy od konce 16. století, ale vinařství se věnují od 70. let 20. století.
William převzal vinařství na sklonku tisíciletí a nyní se synem Martinem obhospodařují 18 hektarů vinic. Je fanda do terroir a přírodních procesů, takže víno nefermentuje metodou řízeného kvašení, ale nechá ho kvasit spontánně. To je pochopitelně náročnější na umění vinaře.
Ale buďte v klidu, William je umělec! A je náročný!
Jeho vína zrají minimálně pět let, než je s nimi spokojen natolik, aby je pustil do prodeje. Irancy je (stejně jako William) svérázná oblast – na rozdíl od klasických burgundských vín, která jsou obvykle čisté rulandské modré (pinot noir), v Irancy do něj přimíchávají odrůdu César, která dodá vínu sytější barvu a taniny. Césaru přidává William do Irancy 3 – 9 % a věřte, stojí to za to!
Jirka